czwartek, 26 czerwca 2014

Drożdżówki z jagodami.

Wszędzie teraz jagodzianki, a u mnie tylko zwykłe drożdżówki z jagodami :) ale równie smaczne.


Składniki:
20 g drożdży świeżych
100 ml mleka ciepłego
2 jajka
50 g masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
dodatkowo:
jagody
3 łyżki cukru
1 małe jajko
W miseczkę kruszymy drożdże, dodajemy ciepłe mleko 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej, robimy zaczyn. Jak podrośnie dodajemy, dwa żółtka, roztopione masło szczyptę soli i mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto, gdy się klei podsypujemy mąkę, zostawiamy na 20 minut w cieple by podrosło.
Podrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek.
Kroimy ostrym nożem na kwadraty o boku ok. 9 cm.
Każdy kwadrat nacinamy ostrym nożem przy dwóch bokach.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem, i przekładamy wyciętą obwódkę na drugą stronę.


 Pozostałe białka które zostały nam od ciasta drożdżowego ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru. W zagłębieniu nakładamy łyżką jagody, na to nakładamy bezę.
Możemy poczekać by troszkę podrosły, to będą bardziej puchate.
Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut, pieczemy w 170 -180 stopniach.





SMACZNEGO 



Można zrobić drugim sposobem, a mianowicie wałkujemy ciasto na cienki placek, szklanką wycinamy kółka, w połowie kółek wykrawamy kieliszkiem dziurę. Całe kółka smarujemy jajkiem nakładamy kółka z dziurką, w środek jagody a na wierzch beza. 






5 komentarzy:

  1. oczyma wyobraźni wgryzam się w nie, jak zwykle rewelka, Aniu :-*******

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) już drugi dzień pod rząd je robię tak dziewczynkom smakują :)
      pozdrowionka i gorące uściski :) :*

      Usuń
  2. Aniu ,przepysznie wyglądają. Cieplutko pozdrawiamy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Arku :) ja również cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Piękne i zapewne pyszne-a ciasto jakie żółciutkie:)

    OdpowiedzUsuń