sobota, 14 czerwca 2014

Kefirowe Beaty.

Przepis dostałam od siostry, bardzo mi posmakował i dosyć często go robię. Ciasto wilgotne, do tego masa budyniowa, można dać inną ale mi najlepiej tak smakuje.


Składniki:
5 jaj
2,5 szklanki cukru kryształu
2 szklanki kefiru (500 ml)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
sok z jednej cytryny
3 łyżki płaskie kakao
4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
masa:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe na 3/4 l mleka
4 łyżki cukru kryształu
1 galaretka cytrynowa
250 g margaryny 
polewa:
50 g margaryny
3 łyżki śmietany 18 %
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki kakao extra ciemne

Ubijamy jajka z cukrem i solą, na puszystą masę. W oddzielnej misce kefir mieszamy z sodą.Mąkę przesiewamy z kakao i dosypujemy do ubitych jajek, dodajemy kefir z sodą oraz sok z cytryny mieszamy. Ciasto wylewamy na dwie blaszki ( ok. 22 cm x 37 cm ), wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka w 170 stopniach.
Upieczone ciasto kroimy na połowę.Gotujemy 3 szklanki mleka, do 4 szklanki wsypujemy dwa budynie i cukier, mieszamy. Do ugotowanego budyniu wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Do zimnego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy na puszystą masę. Przekładamy ciasto masą .
Wierzch ciasta możemy polać roztopioną czekoladą albo zrobić polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i margarynę, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto.

16 komentarzy:

  1. Aniu ,jak zwykle pysznie. Pozdrówka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszło obłędnie, jak równiutko przekroiłaś blaty, super !

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne, bardzo lubię takie przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie prezentuje się Twój piętrowiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda imponująco,lecz chciałam zapytać czy 2/5 szklanki cukru nie jest za duzo i czy nie jest za słodkie,jestem amatorką słodkości,ale u mnie w rodzinie nie wszyscy lubią tak słodkie.Więc wolę zapytać.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      pierwszy raz ciacho jadłam u siostry i ona robiła na 3 szklankach cukru, wydawało mi się troszkę przy słodkie i dlatego zmniejszyłam do 2,5 szklanki, z sokiem z całej cytryny nie jest za bardzo przesłodzone :)
      pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Robię podobne na maślance - cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) to i ja kiedyś spróbuję na maślance :)
      pozdrowionka:)

      Usuń
  7. Ale bogate ciasto:) Wygląda fenomenalnie, nie robiłam nigdy z kefirem-pora się skusić:))

    OdpowiedzUsuń