Składniki:
biszkopt z 4 jajek:
4 jajka
6 łyżek cukru kryształu
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatki:
wiśnie wydrylowane (około 2 szklanek)
1 łyżeczka żelatyny
puszka brzoskwiń w lekkim syropie
budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
200 g masła lub margaryny
2-3 łyżki cukru do masy
2 galaretki brzoskwiniowe lub inne
Na biszkopt ubijamy na sztywno białka, dosypując cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, oraz mąkę, proszek do pieczenia. Wylewamy biszkopt to prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w 180 stopniach, do tak zwanego suchego patyczka.
Odsączamy brzoskwinie z soku, uzupełniamy sok wodą by było pół litry płynu. W pół szklanki soku rozprowadzamy budyń z 2-3 łyżkami cukru do smaku, a resztę gotujemy. Wlewamy rozmieszany budyń do gotującego się soku i mieszamy . Odstawiamy do wystygnięcia. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i zalewamy nią wydrylowane wiśnie by nasiąkły, często mieszamy.
Możemy rozpuścić galaretki według przepisu na opakowaniu, ja troszkę zmniejszyłam ilość wody by szybciej zastygły, a i miałam dwie różne galaretki brzoskwiniową i agrestową.
Gdy budyń jest wystudzony dodaję do niego utarte masło i ucieram nadal na gładką masę.
Na koniec dodaję odsączone z żelatyny wiśnie (nie zdążyła się zsiąść) i delikatnie mieszam. Wykładam na biszkopt masę, układam pokrojone na mniejsze części brzoskwinie i wciskam je w masę, następnie zalewam je tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki by dobrze się schłodziło i
SMACZNEGO
super orzeźwiające ciacho, u mnie też wiśniowe się chłodzi, uściski dla Was dziewczyny !
OdpowiedzUsuńdzięki Ewciu ja wiśnie to uwielbiam :) i jak tylko mogę to dodaję do ciasta :)
Usuńdla Ciebie i domowników też mocne uściski :******
Smacznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam:)
Usuńpięknie Ci wyszło ciasto nic tylko zajadać:)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo się częstować :)
Usuńpozdrowionka:)
Przepyszne ciacho i idealne na takie upały ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPięknie kolorowe i zapewne pyszne
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń