Składniki:
ciasto kruche:
4 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła (margaryny)
3 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pianka:
500 ml. mleka
pół szklanki kaszy manny (semoliny)
4 białka
4 czubate łyżki cukru kryształu
1 szklanka jagód
Wszystko dokładnie zagnieść na gładkie ciasto, wstawić do lodówki by odpoczęło.
Foremkę na tartę (o średnicy 27 cm) wysmarować tłuszczem, podsypać mąką, wylepić dno i ścianki ciastem, nakłuć widelcem powierzchnie. Wstawić do piekarnika na 20 minut i piec w 180 *.
Zagotować mleko, wsypać kaszę i gotować na małym ogniu do zgęstnięcia, przestudzić. Ubić białka na sztywno z cukrem, dodać do przestudzonej ale ciepłej kaszy, którą też chwilkę ucieramy mikserem i dokładnie mieszamy, wsypujemy jagody. Na upieczone ciasto wykładamy piankę, możemy na wierzch posypać jeszcze troszkę jagód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 170 *.
SMACZNEGO
ale pyszności !!! a ja jeszcze przed śniadaniem :)
OdpowiedzUsuńdzięki Ewciu :* pyszności dla mannomaniaków :)
Usuńpozdrowionka :)
Przepis bardzo ciekawy, tylko jaka średnica blaszki???
OdpowiedzUsuńŚrednica formy to 27 cm.
UsuńO, fajny pomysł z manną:) A ciasto niezwykle apetyczne , poproszę zatem kawałek:)
OdpowiedzUsuń:) dzięki :) a proszę się częstować ;)
Usuńpozdrawiam:)