środa, 2 lipca 2014

Tarta jagodowa.

Dziś proponuję fajną, smaczną tartę z jagodami zanurzonymi w piance z kaszy manny.

Składniki:
ciasto kruche:
4 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła (margaryny)
3 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pianka:
500 ml. mleka
pół szklanki kaszy manny (semoliny)
4 białka
4 czubate łyżki cukru kryształu
1 szklanka jagód

 Do mąki dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz masło.
Wszystko dokładnie zagnieść na gładkie ciasto, wstawić do lodówki by odpoczęło.
Foremkę na tartę (o średnicy 27 cm) wysmarować tłuszczem, podsypać mąką, wylepić dno i ścianki ciastem, nakłuć widelcem powierzchnie. Wstawić do piekarnika na 20 minut i piec w 180 *.
Zagotować mleko, wsypać kaszę i gotować na małym ogniu do zgęstnięcia, przestudzić. Ubić białka na sztywno z cukrem, dodać do przestudzonej ale ciepłej kaszy, którą też chwilkę ucieramy mikserem i dokładnie mieszamy, wsypujemy jagody. Na upieczone ciasto wykładamy piankę, możemy na wierzch posypać jeszcze troszkę jagód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 170 *.
 SMACZNEGO




6 komentarzy:

  1. ale pyszności !!! a ja jeszcze przed śniadaniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Ewciu :* pyszności dla mannomaniaków :)
      pozdrowionka :)

      Usuń
  2. Przepis bardzo ciekawy, tylko jaka średnica blaszki???

    OdpowiedzUsuń
  3. O, fajny pomysł z manną:) A ciasto niezwykle apetyczne , poproszę zatem kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dzięki :) a proszę się częstować ;)
      pozdrawiam:)

      Usuń