niedziela, 13 lipca 2014

Ciasto wiśniowe z mascarpone.

Dziś proponuję ciasto kruche z wiśniami, bezą i masą z mascarpone. Powstało w połączeniu trzech smaków na ciasto, ja miałam ochotę na ciasto kruche, starsza córka na ciasto z bitą śmietaną, a młodsza na ciasto z wiśniami. Połączenie idealne:) Troszkę się kruszy i ciężko ukroić zgrabny kawałek ale smak PYCHA.


Składniki:
ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
250 g margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wydrylowane wiśnie
beza:
4 białka
6 łyżek cukru kryształu
masa:
250 ml śmietanki tortowej 36%
250 serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru


 Robimy ciasto kruche, do mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz margarynę, siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut by odpoczęło. Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, Wykładamy połowę ciasta kruchego, robimy dziurki widelcem i wsypujemy wiśnie, możemy delikatnie je posypać cukrem jak są kwaśne. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 *. Ubijamy 2 białka z 3 łyżkami cukru i wykładamy na kruchy spód, zapiekamy jeszcze 10 minut.

Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta wiśniami i białkami.

Gdy mamy już upieczone i wystudzone oba ciasta zabieramy się za masę. Ubijamy zimną śmietankę z cukrem pudrem na sztywno następnie dodajemy zimny serek mascarpone. Gotową masę wykładamy na wierzch jednego ciasta, chociaż to nie jest łatwe bo musimy nakładać małymi porcjami bo jest beza i trochę się ślizga :)
Zostawiamy 3 łyżki masy na posmarowanie wierzchu. 
I zostało nam najtrudniejsze czyli położyć ciasto kruche, by go nie połamać, bezą do masy. 
Ja ciasto pierwsze na paterze lekko przechyliłam, a drugie które było jeszcze na blaszce z tortownicy miałam w drugiej ręce i szybkim zdecydowanym ruchem je położyłam.
Zdejmujemy papier z ciasta i smarujemy wierzch pozostawioną masą. Możemy udekorować startą lub rozpuszczoną czekoladą.
SMACZNEGO



8 komentarzy: