Składniki:
ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
250 g margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wydrylowane wiśnie
beza:
4 białka
6 łyżek cukru kryształu
masa:
250 ml śmietanki tortowej 36%
250 serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Robimy ciasto kruche, do mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz margarynę, siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut by odpoczęło. Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, Wykładamy połowę ciasta kruchego, robimy dziurki widelcem i wsypujemy wiśnie, możemy delikatnie je posypać cukrem jak są kwaśne. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 *. Ubijamy 2 białka z 3 łyżkami cukru i wykładamy na kruchy spód, zapiekamy jeszcze 10 minut.
Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta wiśniami i białkami.
Gdy mamy już upieczone i wystudzone oba ciasta zabieramy się za masę. Ubijamy zimną śmietankę z cukrem pudrem na sztywno następnie dodajemy zimny serek mascarpone. Gotową masę wykładamy na wierzch jednego ciasta, chociaż to nie jest łatwe bo musimy nakładać małymi porcjami bo jest beza i trochę się ślizga :)
Zostawiamy 3 łyżki masy na posmarowanie wierzchu.
I zostało nam najtrudniejsze czyli położyć ciasto kruche, by go nie połamać, bezą do masy.
Ja ciasto pierwsze na paterze lekko przechyliłam, a drugie które było jeszcze na blaszce z tortownicy miałam w drugiej ręce i szybkim zdecydowanym ruchem je położyłam.
Zdejmujemy papier z ciasta i smarujemy wierzch pozostawioną masą. Możemy udekorować startą lub rozpuszczoną czekoladą.
SMACZNEGO
Te ciasto jest cudowne ;)
OdpowiedzUsuńdzięki :) a jakie pyszne mmmniam:)
Usuńpozdrawiam:)
pyszności:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOBŁEDNIE PYSZNIE WYGLĄDA!! ZAPRASZAM NA MALINOWY CHRUŚNIACZEK POD BEZĄ ..POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/malinowy-chrusniak.html
dziękuję :)
Usuńodwiedzę na pewno :)
dziękuję :) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBosko się prezentuje- zapewne niebo w gębie..mniam!
OdpowiedzUsuń