Składniki:
20 g drożdży świeżych
200 ml ciepłej wody
szczypta cukru
łyżeczka płaska soli
50 ml oleju rzepakowego
2,5 szklanki mąki pszennej
50 g masła prawdziwego 82 %
2 ząbki czosnku
3-4 gałązki natki pietruszki
W misce rozkruszyć drożdże, dodać ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i zostawić na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy sól, olej, i mąkę pszenną, wyrabiamy elastyczne ciasto, (nie zawsze mi idzie 2,5 szklanki mąki ,czasem więcej, czasem mniej). Ciasto drożdżowe zostawiamy na następne 10 minut by troszkę ruszyło. Dzielimy go na dwie części, każdą wałkujemy na prostokąt, a następnie zwijamy w roladę. Tak samo postępujemy z drugą częścią. Układamy na wysmarowanej tłuszczem formie do bagietek, lekko nacinamy wierzch nożem. Możemy zostawić na chwilę by się napuszyły ale ja nigdy nie mam na to czasu :)
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25-35 minut na złoty kolor w 180 *.
Jak bagietki się pieką ucieramy masło z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną drobno natką pietruszki. Upieczone bagietki kroimy ukośnie nożem do połowy wysokości i nakładamy masełko czosnkowe, wstawiamy na 5 minut do piekarnika.
I
SMACZNEGO
moje ulubione :)))
OdpowiedzUsuńnasze też :)
Usuńpozdrowionka :)
zamiast kupowac gotowe czas upiec:)
OdpowiedzUsuńchociaz częsciej robie sama masełko i kupuje bagietki, jednak lepiej byłoby upiec swoje bułeczki:)
swoje bułeczki na pewno są lepsze od kupnych z masą ulepszaczy :)
Usuńpozdrawiam :)
bardzo lubię chleb czosnkowy:)
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam :)
UsuńWspaniałe. Ciekawa tylko jestem czy można je upiec bez specjalnej formy?:)
OdpowiedzUsuńMożna je upiec na zwykłej blaszce ale wtedy będą bardziej płaskie :) pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za odp.,dzisiaj wypróbuję przepis.Juz czuję ten smak i zapach . pozdrawiam:)
Usuń