Miałam zamieścić zdjęcia do niej pod poprzednim postem, ale stwierdziłam że zasługuje na oddzielny :) bo jest pyszna. Możemy kombinować z innymi owocami i też będzie super.
Składniki:
ciasto kruche:
4 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła (margaryny)
3 łyżki cukru pudru
pianka:
500 ml. mleka
pół szklanki kaszy manny (semoliny)
4 białka
5 czubate łyżki cukru kryształu
1 szklanka czerwonych porzeczek
Do mąki dodać cukier, żółtka, tym razem bez proszku do pieczenia oraz masło.
Wszystko dokładnie zagnieść na gładkie ciasto, wstawić do lodówki by odpoczęło.
Foremkę na tartę (o średnicy 27 cm) wysmarować tłuszczem, podsypać mąką, wylepić dno i ścianki ciastem, nakłuć widelcem powierzchnie.
Wstawić do piekarnika na 20 minut i piec w 180 *.
Zagotować mleko, wsypać kaszę i gotować na małym ogniu do zgęstnięcia, przestudzić. Ubić białka na sztywno z cukrem, dodać do przestudzonej ale ciepłej kaszy, którą też chwilkę ucieramy mikserem i dokładnie mieszamy, wsypujemy porzeczki. Na upieczone ciasto wykładamy piankę, możemy na wierzch posypać jeszcze troszkę porzeczek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut w 170 *.
SMACZNEGO
chętnie zjadłabym kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńzapraszam :) dziś zrobiłam całą dla siebie więc jest się czym dzielić :) :)
UsuńTa pianka przełamana kwaskowatością czerwonej porzeczki... TO musi być przepyszne.
OdpowiedzUsuńoj tak :) a teraz jest na nią czas póki są świeże owoce :)
Usuń