wtorek, 13 stycznia 2015

Pudrowane biszkopty z masą krówkową.

Bardzo smaczne biszkopciki, takie zwykłe ze słodką skorupką, można zajadać same do kawy lub herbaty, lub przełożyć ulubionym kremem lub dżemem.
Mi została połowa puszki masy krówkowej, więc część ciasteczek przełożyłam właśnie nią.


Składniki:
4 jajka 
5 łyżek drobnego cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo: 
3 łyżki cukru pudru
masa:
 200 g masy krówkowej
100 g masła prawdziwego


W jednej miseczce ubijamy do białości żółtka z cukrem, w drugiej białka na sztywno. Do masy żółtkowej dodajemy białka, delikatnie mieszamy, następnie przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia i też mieszamy. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy podłużne ciasteczka. Biszkopciki przed pieczeniem posypujemy przesiewanym cukrem pudrem.

Wstawiamy do piekarnika na 15 minut i pieczemy w 170 stopniach, na złoty kolor.
Na krem ucieramy masło na puch, dodajemy krem krówkowy nadal ucierając, gotową masą dekorujemy ciasteczka.
Z tej porcji wyszło mi 36 pojedynczych biszkopcików, z tego kilka przekładanych masą.

SMACZNEGO






10 komentarzy:

  1. Jakie ładne! Wierzch wygląda jak u biszkoptów typu lady fingers( tak bodajże się nazywa ten rodzaj) Ależ rarytas do herbatki, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i tak właśnie smakowały tylko nie były zbyt wysokie jak te kupne :)

      Usuń
  2. Ciasteczka są ostatnio w kręgu moich zainteresowań:).Te też muszę kiedyś wypróbować:).
    Pozdrawiam:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Krem pycha ale do słodkich biszkopcików był jednak przy słodki :) może jak by dać jeszcze jakiś dżem kwaśny to by uszło :)

      Usuń
  4. Mniam, z kremem krówkowym musiały smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) oj tak jedno ciacho i apetyt na słodkości zaspokojony :) Pozdrawiam :)

      Usuń