Pyszne kruchuteńkie ciasto ze śmietankową masą. Przepis ze starego zeszytu, nigdy go nie robiłam a szkoda bo bardzo smaczne.
W smaku przypomina mi napoleonkę.
Składniki:
ciasto:
2 jajka
pół szklanki śmietany 18 %
pół szklanki cukru zwykłego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 g mąki pszennej
pół kostki margaryny
1 łyżeczka amoniaku
masa:
3 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru waniliowego
szklanka cukru
szklanka śmietany 18 %
3 szklanki mleka
200 g masła
W misce zmiksować 2 jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Na stolnicy posiekać margarynę z mąką i amoniakiem, powoli wlewać masę jajeczną i zagniatać ciasto. Ciasto podzielić na 4 części i każdą oddzielnie upiec na dużej blaszce ( 25 na 36 cm ) pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto się upiecze robimy masę. Miksujemy jajka ze śmietaną, mąką ziemniaczaną, cukrem zwykłym i waniliowym, gotujemy mleko z masłem. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną dokładnie mieszając by nam się nie przypaliła, chwilę gotujemy. Ciepłą masą przekładamy nasze ciasta. Na wierzch możemy zostawić trochę masy lub tak jak ja zrobić polewę z zagotowanej śmietany z cukrem i mlekiem w proszku.Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień jak ciasto zmięknie od masy.
Przepis na polewę śmietankową może nie jest zbyt dokładny bo robiłam go metodą trocha :) czyli śmietany 18 % (takiej do zupy )około pół szklanki, cukru zwykłego niepełna szklanka, gotujemy przez chwilę aż cukier się rozpuści i zacznie masa gęstnieć, potem dodajemy też tak około pół szklanki mleka prawdziwego w proszku i dokładnie ucieramy. Taką ciepłą polewą polewamy ciasto.
Ciasto wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńI takie jest :)
UsuńPozdrawiam :)
To ciasto będzie w sam raz dla mojego M, który lubi takie przekładańce :)
OdpowiedzUsuńCiacho proste ale smaczne na pewno będzie smakować każdemu :)
UsuńPozdrawiam :)
Bardzo smakowicie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńPychotka! Uwielbiam takie delikatne ciasta:)
OdpowiedzUsuńa można podać przepis na polewę?chciałabym zrobić a nie wiem ile czego dodać i jaka powinna być konsystencja
OdpowiedzUsuńWitam, uzupełniłam już przepis na polewę śmietankową, w konsystencji polewa powinna być gęsta, tak jak kajmak. Można też na wierzch rozpuścić białą czekoladę.
UsuńPozdrawiam, myślę że pomogłam.
Cudo.
OdpowiedzUsuńI am sure this piece of writing has touched alll the internet people, its really
OdpowiedzUsuńreally fastidious piece oof writing on building up new blog.