Składniki:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
200 g masła
3/4 szklanki śmietany 18 %
2 żółtka
1 cukier waniliowy 16 g
masa:
500 ml mleka
100 g masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
pół szklanki cukru zwykłego
2 opakowania cukru waniliowego po 16 g każdy
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka i śmietanę oraz cukier waniliowy, lekko zagniatamy na elastyczne ciasto. Jeżeli śmietana jest rzadka musimy dodać trochę więcej mąki.
Ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt i pieczemy oddzielnie w dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
W połowie szklanki mleka mieszamy obie mąki, cukry oraz jajka na gładką masę, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę i mieszamy do uzyskania budyniu.
Jeszcze gorący budyń ucieramy z masłem i przekładamy upieczone wcześniej placki.
Zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
bardzo podoba mi się takie ciacho! nigdy dotąd nie ucierałam masła z gorącym budyniem chyba wypróbuję
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiasto warte wypróbowania :)
Masa trochę glutkowata ale jak postoi przez noc w lodówce to jest pycha :)
Domowa napoleonka=pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńnigdy nie robiłam napoleonki, czas nadrobić:)
OdpowiedzUsuńJustyno szczerze polecam :) to jest bardzo stary przepis ale chyba takie są najlepsze :)
Usuńzjadłabym i zjem na pewno, bo będę piekła, to oczywiste :))
OdpowiedzUsuńEwciu polecam :) my ją uwielbiamy :)
UsuńJeszcze nie robilam napoleonek :) tą spróbuję na pewno
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤
Pozdrawiam :)
UsuńPieke wlasnie,zobaczymy co z tego wyjdzie bo ja do pieczenia mam dwie lew rece.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń