niedziela, 10 stycznia 2016

Popękane ciasteczka czekoladowe.

Bardzo smaczne, kruchuteńkie ciasteczka. Nie wiem dlaczego nie zrobiłam ich wcześniej :) są pyszne i tak ładnie wyglądają.


Składniki:
czekolada mleczna 120 g
masło 100 g
2 jajka
pół szklanki cukru
2,5 szklanki maki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do obtoczenia ciasteczek ( około 1,5 szklanki)


Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z masłem w miseczce nad parą. Jajka miksujemy z cukrem aż zbieleją, wlewamy wystudzoną masę czekoladową i miksujemy chwilę. Dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę by stwardniało. Ja wstawiłam na 20 minut do zamrażalki. Z ciasta robimy kulki o wielkości orzecha włoskiego, ja robiłam mniejsze by ciasteczek było więcej. Kulki obtaczamy porządnie w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w 170 stopniach. Mi wyszło około 80 niewielkich ciasteczek.

SMACZNEGO
  


5 komentarzy:

  1. Robiłam je na Mikołaja- są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero pierwszy raz i już myślę jak je podrasować :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Jeszcze ich nie piekłam, więc wszystko przede mną, a wyglądają słodziutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hi there, I enjoy reading through your post.
    I like to write a little comment to support you.

    OdpowiedzUsuń