Składniki:
czekolada mleczna 120 g
masło 100 g
2 jajka
pół szklanki cukru
2,5 szklanki maki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do obtoczenia ciasteczek ( około 1,5 szklanki)
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z masłem w miseczce nad parą. Jajka miksujemy z cukrem aż zbieleją, wlewamy wystudzoną masę czekoladową i miksujemy chwilę. Dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę by stwardniało. Ja wstawiłam na 20 minut do zamrażalki. Z ciasta robimy kulki o wielkości orzecha włoskiego, ja robiłam mniejsze by ciasteczek było więcej. Kulki obtaczamy porządnie w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w 170 stopniach. Mi wyszło około 80 niewielkich ciasteczek.
SMACZNEGO
Robiłam je na Mikołaja- są pyszne!
OdpowiedzUsuńJa dopiero pierwszy raz i już myślę jak je podrasować :)
UsuńPozdrawiam :)
Jeszcze ich nie piekłam, więc wszystko przede mną, a wyglądają słodziutko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńPozdrawiam :)
Hi there, I enjoy reading through your post.
OdpowiedzUsuńI like to write a little comment to support you.