sobota, 5 grudnia 2015

Pani Walewska.

Pyszne ciasto, kiedyś bardzo popularne.


Składniki:
ciasto kruche:
200 g masła
300 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
4 żółtka 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
300 g dżemu z czarnej porzeczki
4 białka
2 łyżki cukru zwykłego
2 szklanki bakalii ( u mnie 100 g rodzynek, 100 g suszonej żurawiny, 100 g orzechów włoskich )
masa:
500 ml mleka
1 duży budyń waniliowy
200 g masła
4 łyżki cukru zwykłego 

 Na stolnicy siekamy masło z mąką, żółtkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto, dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blaszkę (25 cm na 36 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Ubijamy pianę z dwóch białek i jednej łyżki cukru, wykładamy na jedno ciasto, posypujemy jedną szklanką bakalii. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Tak samo wykonujemy drugie ciasto, czyli dżem, potem piana z 2 białek i bakalie.
Gdy ciasta się pieką gotujemy mleko, w połowie szklanki mleka mieszamy budyń z cukrem. Jak ciasta są upieczone i wystudzone tak jak i budyń to ucieramy masło na puszystą masę dodając po łyżce budyniu. Gotową masą przekładamy nasze ciasta.
Powiem że powinnam ciasto upiec na mniejszej blaszce np. 25 na 25 cm, bo ciasto kruche było za cienkie. 
Jednak to nie wpłynęło negatywnie na jego smak.  




12 komentarzy:

  1. Ciasto jest naprawdę przepyszne , polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, jest boska, będę robić, nie ma bata, uściski !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewciu polecam :) ciacho jest bardzo smaczne i nie przesłodzone :)
      gorące pozdrowionka :*

      Usuń
  3. Kilka razy miałem przyjemność jeść to cudo które bardzo dobre robiła moja babcia. W moim wydaniu też jest OK (przynajmniej tak twierdzi rodzinka :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest Walewska, jest impreza!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. witam jeszcze nie probowalam tego ciasta ale napewno to zrobie tylko nigdy nie wiem tych gramow ile to jest 300g maki na szklanki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, 300 g mąki pszennej to jest dwie szklanki o pojemności 250 ml, 50 g cukru pudru to ok. 4 łyżki stołowe z lekkim czubkiem.

      Usuń
  6. Jeśli mam tylko jedną blaszkę, to drugie ciasto zanim upiekę trzymać w lodówce??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, tak drugą cześć ciasta możemy trzymać w lodówce.
      Pozdrawiam.

      Usuń