wtorek, 26 stycznia 2016

Bułeczki z mozzarellą.

Pyszna przekąska .



Składniki:
ciasto drożdżowe:
20 g drożdży 
100 ml ciepłego mleka
50 ml oleju
1 żółtko
200 g mąki pszennej
sól, cukier
opakowanie mozzarelli mini( 150 g po odsączeniu)
40 g cebulki prażonej


Drożdże kruszymy do ciepłego mleka, dodajemy odrobinę cukru oraz 2 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy by zaczyn ruszył. Do podrośniętego zaczynu dodajemy olej, żółtko, sól oraz mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto, zostawiamy na 20 minut by podrosło. Mozzarellę odsączamy a cebulkę prażoną rozcieramy na drobniejsze kawałeczki. Ciasto dzielimy na kawałki u mnie było to 20 części bo tyle było kulek mozzarelli. Na każdy kawałek ciasta układamy ser i formujemy zgrabną bułeczkę, obtaczamy górę bułki w cebulce i układamy na blaszce. Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach na niższym poziomie piekarnika by nam się nie spaliła cebulka na wierzchu. Podajemy z ulubionymi sosami . 



5 komentarzy:

  1. FAJNY POMYSŁ NA PRZEKĄSKĘ LUB KOLACJĘ, MUSZA BYĆ SMACZNE!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :) muszę kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładne bułeczki :) Wyglądają prawie jak kulki mozzarelli ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna przekąska na spotkania ze znajomymi, w zasadzie można do środka dać więcej rzeczy jak na przykład suszone pomidory. A dało by się je zrobić z innej mąki a nie pszennej? Wtedy byłyby zdecydowanie zdrowsze.

    OdpowiedzUsuń