Składniki:
500 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
30 g drożdży świeżych
30 g cukru
100 g masła
250 ml wody
1 jajko
olej do smażenia
lukier:
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru
Masło mrozimy kilka godzin w zamrażalce, następnie kroimy na cienkie plasterki. Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy masło i delikatnie mieszamy by masło obtoczyło się mąką. W ciepłej wodzie roztrzepujemy jajko oraz rozpuszczamy drożdże, wlewamy do mąki i tylko delikatnie łączymy łyżką w kulę pamiętając by masło pozostało w kawałkach. Zostawiamy na 30 minut by ciasto ruszyło.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, lekko podsypując mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkować w taki sposób, by prostokąt miał dłuższy bok jeden od drugiego. Krótsze boki prostokąta składamy do środka, następnie całość złożyć jak książkę, na pół. Cały proces wałkowania i składania powtórzyć 2 - 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Złożone ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 5 mm i kroimy na paski o szerokości 1 centymetra. Pasek składamy na połowę i zaplatamy ze sobą oba końce. Układamy na stolnicy i przykrywamy ściereczką by podrosły. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy lukier. Mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem i śmietaną. Wyrośnięte pączki smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni z obu stron, do złotobrązowego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniczku kuchennym, a następnie obtaczamy w lukrze.
SMACZNEGO
Aniu ! Są boskie !!
OdpowiedzUsuńEwciu dziękuję :* są smaczne choć jak dla mnie ciut kaloryczne :)
Usuńgorące buziaczki :*
Bardzo mi się podobają takie pączki : )
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wyglądają. Nie widziałam jeszcze takich.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :) Pączki polecam bo smaczne :)
OdpowiedzUsuń