czwartek, 14 stycznia 2016

Ciasto czekoladowo-orzechowe.

Szybkie cisto biszkoptowe z pysznym kremem.


Składniki:
biszkopt:
6 jaj
9 łyżek mąki pszennej
9 łyżek cukru zwykłego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka czubata kakao
masa:
ser mascarpone 250 g 
krem czekoladowo-orzechowy 200 g
polewa:
2 łyżki śmietany 18 % 
2 łyżki masła
6 łyżek cukru zwykłego
2 łyżki kakao

Ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, mieszamy dodając mąkę i proszek do pieczenia. Połowę ciast wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 25 na 36 cm ). Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na białe ciasto. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu kroimy wzdłuż na dwie części. Mascarpone ucieramy z kremem orzechowym na gładką masę. Masą smarujemy jedną część biszkoptu na białej stronie i przykrywamy drugą częścią. Na polewę gotujemy masło ze śmietaną i cukrem do gęstej masy wsypujemy kakao, mieszamy dokładnie i ciepłą polewą smarujemy nasze ciasto. Wstawiamy do lodówki by dobrze zastygło.





8 komentarzy: