Składniki:
ciasto:
4 średnie jabłka
4 jajka
3/4 szklanki cukru zwykłego
250 g mąki pszennej ( jedna pełna i druga 3/4 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rodzynków
dodatkowo:
6 jabłek
2 galaretki truskawkowe
Cztery jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zostawić na pół godziny. Następnie dodać rodzynki, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę z białek ubitą na sztywno. Dokładnie wymieszać, wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 25 - 36 cm), pieczemy około 45 minut w 170 stopniach.
Dodatkowe jabłka obrać pokroić w kostkę i uprażyć podlewając 3 łyżki wody, jak są miękkie wsypujemy jedna galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy. Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy przestygnięte jabłka a na wierzch tężejącą galaretkę.
SMACZNEGO
Super ciacho! Taka inna wersja szarlotki:) Pycha!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) tak inna szarlotka ale bardzo smaczna :)
UsuńMiło mi :)
OdpowiedzUsuńObserwuję :) <3
Mam zapytanie .Pisze Pani ze składniki dobrze wymieszać ...czy żółtka i składniki wymieszać tylko łyżką ...czy jak robić ...czy mikserem miksować żółtka ...jak to zrobić poproszę Panią o wyjaśnienie dokładniejsze bo ...bardzo chciałabym upiec tego placuszka ...ale boje sie zabrać by nie wyszedl zakalec.Dziękuję z góry.hela
OdpowiedzUsuńWitam, jabłka z cukrem, potem rodzynki i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dobrze wymięszać łyzką, można mikserem ale wtedy moga pokruszyć się jabłka. Następnie dodać białka ubite mikserem na sztywno i wszystko delikatnie wymieszać.
UsuńRobie je któryś raz i jest pycha
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤
Dziękuję :)
Usuń