czwartek, 4 lutego 2016

Pączki.

Tradycyjne pączki nadziane marmoladą wieloowocową.


Składniki:
ciasto drożdżowe:
pół kilograma mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
5 łyżek oleju
4 czubate łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
25 g drożdży 
2 jajka
szczypta soli 
1 łyżka spirytusu lub octu
olej do smażenia (ja daję po połowie olej rzepakowy i smalec)
lukier z soku z cytryny i cukru pudru
marmolada wieloowocowa


  Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier zwykły i cukier waniliowy i 2 łyżki mąki, robimy zaczyn. Gdy podrośnie dodajemy jajka, olej, sól, spirytus lub ocet, oraz mąkę wszystko razem wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jak ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na mniejsze kawałki tak gdzieś po 50 g każdy. Formujemy zgrabne kule, u mnie jakieś trochę krzywawe. Zostawiamy na stolnicy by podrosły przykrywamy ściereczką. W wysokim rondlu podgrzewamy olej, wkładamy partiami nasze pączki, pieczemy na złoty kolor z obu stron, sprawdzamy patyczkiem czy są dopieczone. Odsączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Do szprycy przekładamy marmoladę i dłuższą końcówką napełniamy ciepłe pączki. Każdego pączka polewamy lukrem zrobionym z soku z cytryny oraz cukru pudru, możemy udekorować skórką pomarańczową. Z tej porcji wyszło mi 19 średnich, pysznych pączków.

SMACZNEGO   





6 komentarzy:

  1. Aniu Twoje pączusie wyglądają cudnie:) porywam jednego, buziaczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Asiu :*
      ja nawet nie będę mówiła ile pochłonęłam ale długi spacer był i nawet śnieg z deszczem nie przeszkodził :)

      Usuń
  2. Piękne i zachęcają do polizania ekranu ;) :-)

    OdpowiedzUsuń