Na śniadanko poleca się drożdżówka z kakao a do tego kubek mleka, czego chcieć więcej :)
Składniki:
pół kilograma mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 jajko
25 g drożdży
1 łyżka cukru waniliowego
250 ml (1 szklanka) ciepłego mleka
2 łyżki roztopionego masła
polewa:
2 łyżki wody
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka masła
1 łyżka maki pszennej
Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier zwykły i cukier waniliowy i 2 łyżki mąki, robimy zaczyn. Gdy podrośnie dodajemy roztopione masło, jajko oraz mąkę wszystko razem wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. W między czasie robimy polewę, podgrzewamy wodę z cukrem i masłem aż się wszystko rozpuści, dodajemy kakao i mieszamy dokładnie. Do wystudzonej lekko polewy dodajemy make i dobrze rozcieramy. Podrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości pół centymetra, na wierzchu smarujemy polewą i składamy po kolei wszystkie boki do środka. Następnie wałkujemy znów na prostokąt o długości jednego boku jak nasza blaszka, i zwijamy w rulon. Wkładamy do blaszki na keks o długości 40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu by znów podrosło. Pieczemy około godziny w 170 stopniach. Możemy polukrować wierzch sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Pyszna,cudowna.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńpozdrawiam
jaka piękna i apetyczna! muszę koniecznie upiec!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńFajna! Mam gdzieś przepis na nią- moja mama mówi, że to smak jej dzieciństwa:) Muszę zrobić, piękna taka zeberka:)
OdpowiedzUsuńUpieczona dzisiaj na śniadanie :) jest nieziemsko pyszna, jak u babci w domu - smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda.Bede piekła na niedzielę.Tak jak ktoś już wcześniej powiedział 🎀 smak z dzieciństwa 🤗
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak to smak dzieciństwa :)
UsuńLukier na ostudzona
OdpowiedzUsuńWitam, ja daję lukier na ciepłą drożdżówkę.
UsuńSuper. Łatwy przepis a ciasto rewelacja
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń