Składniki:
ciasto:
250 ml wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 duże jajka
szczypta soli
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
masa:
3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
200 g masła
Wodę gotujemy z masłem i solą. Do gotującej dodajemy mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i dodajemy kakao ucieramy na gładka masę. Dwie takie same, duże blaszki do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, pieczemy w 170 stopniach.
Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, do trzeciej wsypujemy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz kakao, gotujemy budyń. Gdy wystygnie nam ciasto i budyń, ucieramy masło na puch a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę wykładamy na jeden blat ciasta przykrywamy drugim. Możemy udekorować cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekolada gorzką.
Od jakiegoś czasu przymierzam się taką kakaową zrobić i nie mogę sie zebrać :) wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńW takiej wersji nie jadłam. Ale apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńdziękuję :) ja też pierwszy raz piekłam i powiem że nam smakowała :)
UsuńSpróbowałabym z chęcią bo dawno nie jadłam, a kakaowej tym bardziej :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) u nas też dawno nie było karpatki :)
UsuńUwielbiam karpatki. A ta wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mniam... Aż zgłodniałam :) Łatwy przepis, niedrogie składniki... Robię dzisiaj! :)
OdpowiedzUsuń