poniedziałek, 8 lutego 2016

Kakaowa karpatka.

Karpatka w innym wydaniu, mniej słodsza niż tradycyjna co nie znaczy że mniej smaczna.


Składniki:
ciasto:
250 ml wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 duże jajka
szczypta soli
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
masa:
3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka 
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
200 g masła



  Wodę gotujemy z masłem i solą. Do gotującej dodajemy mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i dodajemy kakao ucieramy na gładka masę. Dwie takie same, duże blaszki do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, pieczemy w 170 stopniach.
Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, do trzeciej wsypujemy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz kakao, gotujemy budyń. Gdy wystygnie nam ciasto i budyń, ucieramy masło na puch a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę wykładamy na jeden blat ciasta przykrywamy drugim. Możemy udekorować cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekolada gorzką.



8 komentarzy:

  1. Od jakiegoś czasu przymierzam się taką kakaową zrobić i nie mogę sie zebrać :) wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji nie jadłam. Ale apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) ja też pierwszy raz piekłam i powiem że nam smakowała :)

      Usuń
  3. Spróbowałabym z chęcią bo dawno nie jadłam, a kakaowej tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam karpatki. A ta wygląda przepysznie.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam... Aż zgłodniałam :) Łatwy przepis, niedrogie składniki... Robię dzisiaj! :)

    OdpowiedzUsuń