piątek, 25 sierpnia 2017

Chlebek czosnkowy do odrywania.

Smaczny chlebek z masełkiem czosnkowym, bardzo szybko znika.


Składniki:
drożdże świeże 25 g
mąka pszenna 3 szklanki 
masło 50 g 
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka
mleko ciepłe 150 ml
jajka 2 sztuki
dodatki:
100 g masła
4 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
100 g mozzarelli 

W misce kruszymy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy sól, roztopione masło, jajka, mąkę pszenną, wyrabiamy elastyczne ciasto, (nie zawsze mi idzie 3 szklanki mąki, czasem więcej, czasem mniej). Ciasto drożdżowe zostawiamy na następne 20 minut by podrosło. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Miękkie masło ucieramy z wyciśniętym czosnkiem i drobniutko posiekaną natką pietruszki bez łodyg. Smarujemy masłem ciasto, posypujemy mozzarellą, kroimy na paski o szerokości naszej formy keksowej. Składamy w harmonijkę płaty ciasta i układamy lekko pochylone w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy mamy formę silikonowa to tylko ją dobrze smarujemy tłuszczem. Ciasto przykrywamy ściereczką i czekamy 10 minut by lekko podrosło. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 do 30 minut w 180 stopniach.

                                                                        SMACZNEGO




7 komentarzy: