czwartek, 13 listopada 2014

Mus drobiowo-warzywny.

Na większości przyjęć możemy spotkać galaretę drobiową, którą lubię. Dziś zaproponuję Wam mus z piersi kurczaka z warzywami, delikatny i bardzo smaczny.


Składniki:
pierś z kurczaka ok. 250 g
4 średnie marchewki
puszka groszku konserwowego ( 400 g po odsączeniu 240 g )
1 kostka rosołowa drobiowa
2 duże łyżki żelatyny
natka pietruszki ( u mnie mrożona)
pieprz, sól, kucharek do smaku

 Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy pierś z kurczaka i oskrobaną marchewkę, dodajemy kostkę rosołową, pieprz i sól. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.
Ugotowane mięso i marchewkę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Odmierzamy 300 ml wywaru i w gorącym rozpuszczamy żelatynę, doprawiamy do smaku i odstawiamy by lekko przestygła.
 Silikonowe foremki smarujemy lekko olejem.
Pierś z kurczaka kroimy na drobniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem razem ze 100 ml. wywaru z żelatyną. Wykładamy na dno naszych foremek. Tak samo postępujemy z marchewką, czyli rozdrabniamy blenderem na gładką masę z następną porcją 100 ml. wywaru, wykładamy do foremek na mus z piersi kurczaka. Odsączony groszek rozdrabniamy z ostatnią porcją wywaru i 2 łyżkami pietruszki, wykładamy na mus z marchewki.

Naszą przekąskę wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, podajemy z cytryną lub octem, w zależności co lubimy.



6 komentarzy:

  1. cudowny, taki delikatny, świetny pomysł !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Ewciu :) delikatny i smaczny miła odmiana galarety :)

      Usuń
  2. PIEKNIE! I SMACZNIE! ;-)))))))))

    ZAPRASZAM DO SIEBIE W WOLNEJ CHWILI NA SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają:) super pomysł na przyjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna alternatywa dla typowej galarety drobiowej i bardzo ciekawie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń