Składniki:
20 g drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
50 g masła
2 żółtka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
dodatkowo:
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru zwykłego
2 łyżki masła
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy cukier i cynamon mieszamy i wylewamy na głęboki talerz.
Z ciasta formujemy długi wałek, obtaczamy w mieszance cynamonowej.
Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy ( o średnicy 20 cm.) wkładamy nasz wałek formując go w kształt ślimaka. Resztę mieszanki co nam zostanie możemy posmarować wierzch.
Drożdżówkę wkładamy do piekarnika ustawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy przez 35 minut.
SMACZNEGO
pyszności, ja kocham takie drożdżówy, tylko za mało mi zostawiłyście, obżartuszki jedne !
OdpowiedzUsuńhahaha Ewciu coś czuję że wieczorem będę robić drugą to dam Ci znać :)
UsuńGorące pozdrowionka :*
Juz ląduje u mnie w zakładkach, mniam:)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :) oby smakowała tak jak nam :)
Usuńświetny zawijaniec:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńpozdrawiam :)
ale rewelacja! chyba upiekę coś podobnego w poniedziałek i spakuję ze sobą do szkoły :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny zawijaniec
OdpowiedzUsuń