poniedziałek, 24 listopada 2014

Makowiec.

Bardzo makowe ciasto.


Składniki:
biszkopt:
8 jaj
12 łyżek cukru
10 łyżek mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
4 łyżki maku
masa:
400 g maku (z tego 4 łyżki idzie do biszkoptu) 
3 duże jajka
1 szklanka cukru pudru
30 g masła (dwie łyżki)
2 cukry waniliowe (po 16 g)
1 cytryna
polewa:
50 g masła
3 łyżki śmietany 18 %
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki kakao extra ciemne


 Pieczemy biszkopt: Ubijamy 8 białek na sztywno z 12 łyżkami cukru dodajemy 8 żółtek,  10 łyżek mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia.  Delikatnie wszystko łączymy, następnie wsypujemy 4 czubate łyżki maku, mieszamy.Wlewamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut, w 170 stopniach, do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 części.
 Pozostały mak zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy by woda wyparowała. Ugotowany i wystudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Ucieramy żółtka z cukrami, masłem i sokiem z cytryny. Dodajemy do maku, dokładnie łączymy, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. Masę dzielimy na dwie części, smarujemy nią blaty biszkoptu, przykrywamy ostatnim i wstawiamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 160 stopniach.

Po upieczeniu dekorujemy polewą.
 W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i masło, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto.



8 komentarzy:

  1. Makowiec - ciasto, które zawsze kojarzyć mi się będzie z domem rodzinnym :) Bardzo fajny przepis, czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) u nas na święta musi być makowiec, taka tradycja :)

      Usuń
  2. Makowca w biszkopcie nie piekłam, a szkoda bo Twój wygląda ( i pewnie smakuje) obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ja zrobiłam próbę przed świętami bo zawsze są makowce na kruchym, drożdżowym cieście a na takim nie było :) Smakuje super :) pod warunkiem że mamy dobry mak :)

      Usuń
  3. Aniu,biszkopt nie wychodzi za suchy??? dwa razy pieczony...chyba też spróbuję przed świętami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kasiu :) u mnie nie wyszedł suchy, piekłam go w zwykłym piekarniku elektrycznym bez termoobiegu, wentylatora.
      Można przykryć go od wierzchu papierem do pieczenia.
      Pozdrawiam :)

      Usuń