Składniki:
biszkopt:
8 jaj
12 łyżek cukru
10 łyżek mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki maku
masa:
400 g maku (z tego 4 łyżki idzie do biszkoptu)
3 duże jajka
1 szklanka cukru pudru
30 g masła (dwie łyżki)
2 cukry waniliowe (po 16 g)
1 cytryna
polewa:
50 g masła
3 łyżki śmietany 18 %
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki kakao extra ciemne
Pieczemy biszkopt: Ubijamy 8 białek na sztywno z 12 łyżkami cukru dodajemy 8 żółtek, 10 łyżek mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie wszystko łączymy, następnie wsypujemy 4 czubate łyżki maku, mieszamy.Wlewamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut, w 170 stopniach, do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 części.
Pozostały mak zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy by woda wyparowała. Ugotowany i wystudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Ucieramy żółtka z cukrami, masłem i sokiem z cytryny. Dodajemy do maku, dokładnie łączymy, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. Masę dzielimy na dwie części, smarujemy nią blaty biszkoptu, przykrywamy ostatnim i wstawiamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 160 stopniach.
Po upieczeniu dekorujemy polewą.
W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i masło, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto.
Makowiec - ciasto, które zawsze kojarzyć mi się będzie z domem rodzinnym :) Bardzo fajny przepis, czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) u nas na święta musi być makowiec, taka tradycja :)
Usuńświetny składaniec:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMakowca w biszkopcie nie piekłam, a szkoda bo Twój wygląda ( i pewnie smakuje) obłędnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ja zrobiłam próbę przed świętami bo zawsze są makowce na kruchym, drożdżowym cieście a na takim nie było :) Smakuje super :) pod warunkiem że mamy dobry mak :)
UsuńAniu,biszkopt nie wychodzi za suchy??? dwa razy pieczony...chyba też spróbuję przed świętami:)
OdpowiedzUsuńWitaj Kasiu :) u mnie nie wyszedł suchy, piekłam go w zwykłym piekarniku elektrycznym bez termoobiegu, wentylatora.
UsuńMożna przykryć go od wierzchu papierem do pieczenia.
Pozdrawiam :)