Składniki:
biszkopt : 3 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bita śmietana:
250 ml śmietanki tortowej 36 %
galaretka truskawkowa
masa jabłkowa:
5 średnich jabłek
galaretka truskawkowa
Robimy biszkopt ubijamy na sztywno białka z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy biszkopt na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach.
Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką.
Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. odstawiamy do wystygnięcia.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, smażymy w garnku podlewając 3 łyżki wody. Jak są już usmażone wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy by wystygły, ja takie lekko wystudzone wstawiłam do lodówki by szybciej wystygły.
Jak galaretka jest chłodna ale płynna, ubijamy śmietankę na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy galaretkę i nadal chwilkę ubijamy.
Masę wykładamy na rozwiniętą roladę i zostawiamy by zastygła.
Gdy jabłka są chłodne wykładamy je na bitą śmietanę i delikatnie zwijamy roladę.
Wkładamy do lodówki by dobrze zastygła masa.
piękna rolada:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńMoze byc bita śmietana z paczki ?
OdpowiedzUsuńWitam nie wiem jaka jest bita śmietana z paczki, a jeżeli Ci chodzi o bitą śmietanę śnieżkę z torebki, taką co się robi na mleku to oczywiście że może być.
UsuńPozdrawiam :)
zapewne tak smakuje jak wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤
Pozdrawiam :)
Usuń