Składniki:
pierś z kurczaka ok. 250 g
4 średnie marchewki
puszka groszku konserwowego ( 400 g po odsączeniu 240 g )
1 kostka rosołowa drobiowa
2 duże łyżki żelatyny
natka pietruszki ( u mnie mrożona)
pieprz, sól, kucharek do smaku
Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy pierś z kurczaka i oskrobaną marchewkę, dodajemy kostkę rosołową, pieprz i sól. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.
Ugotowane mięso i marchewkę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Odmierzamy 300 ml wywaru i w gorącym rozpuszczamy żelatynę, doprawiamy do smaku i odstawiamy by lekko przestygła.
Silikonowe foremki smarujemy lekko olejem.
Pierś z kurczaka kroimy na drobniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem razem ze 100 ml. wywaru z żelatyną. Wykładamy na dno naszych foremek. Tak samo postępujemy z marchewką, czyli rozdrabniamy blenderem na gładką masę z następną porcją 100 ml. wywaru, wykładamy do foremek na mus z piersi kurczaka. Odsączony groszek rozdrabniamy z ostatnią porcją wywaru i 2 łyżkami pietruszki, wykładamy na mus z marchewki.
Naszą przekąskę wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, podajemy z cytryną lub octem, w zależności co lubimy.
cudowny, taki delikatny, świetny pomysł !
OdpowiedzUsuńdziękuję Ewciu :) delikatny i smaczny miła odmiana galarety :)
UsuńPIEKNIE! I SMACZNIE! ;-)))))))))
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM DO SIEBIE W WOLNEJ CHWILI NA SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
świetnie wyglądają:) super pomysł na przyjęcie:)
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa dla typowej galarety drobiowej i bardzo ciekawie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuń