poniedziałek, 1 grudnia 2014

Placuszki z ricottą i daktylami.

Bardzo puszyste, mięciutkie po prostu pyszne placuszki.
Idealne śniadanko. Dodatek daktyli sprawia że nie musimy dodatkowo dosładzać ciasta.


Składniki:
250 g serka ricotta
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3 łyżki oleju
100 ml mleka
100 g suszonych daktyli
szczypta soli

Do miski przekładamy serek, żółtka, mąkę, olej i mleko wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Daktyle siekamy na drobniejsze kawałki. Wszystko razem delikatnie łączymy.
Smażymy na patelni nie przywierającej, gdy nam placuszki przywierają możemy pędzelkiem nanosić warstwę oleju na patelnię.
Podajemy gorące z syropem klonowym lub miodem.

SMACZNEGO




2 komentarze: