wtorek, 6 października 2015

Zebra z herbatników i bitej śmietany.

Proste ciasteczko bez pieczenia.


Składniki:
herbatniki kakaowe 300 g
śmietana 30 %  400 ml
mleko zagęszczone słodzone 100 ml (lub 3 łyżki cukru pudru ) 
1 czubata łyżka żelatyny

Formę kwadratową o boku około 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. 
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno dolewając mleko skondensowane lub cukier puder, a następnie chłodną żelatynę. 
W formie układamy pierwszą warstwę herbatników następnie 1/3 kremu, i tak aż do wyczerpania składników. Wkładamy do lodówki by herbatniki zmiękły.

SMACZNEGO    


sobota, 5 września 2015

Maślane ciasteczka.

Kruchutkie pachnące masłem ciasteczka.


Składniki:
100 g masła prawdziwego 
0,5 szklanki cukru zwykłego
1 łyżka cukru waniliowego
3 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
1,5 szklanki mąki tortowej
200 g marmolady wieloowocowej

 Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i śmietaną na gładką masę.
Do masy wsypujemy mąkę i delikatnie łączymy na jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskamy małe ciasteczka wielkości orzecha włoskiego.
Do drugiego rękawa wkładamy marmoladę i dekorujemy nią nasze ciasteczka.
 Gotowe ciastka wkładamy do piekarnika na 20 -30 minut i pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.

SMACZNEGO



niedziela, 23 sierpnia 2015

Placuszki z dyni.

Smaczne pożywne śniadanko. A jakie zdziwione córki że z warzywa :)


Składniki:
35 dag pieczonej dyni
3 jajka
3 czubate łyżki śmietany 18 %
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru zwykłego
1 szklanka mąki pszennej
odrobina proszku do pieczenia
2 łyżki oleju rzepakowego


Dynię oczyściłam z nasion, wstawiłam owiniętą w folie aluminiową do piekarnika na 30 minut i piekłam w 180 stopniach.
Wystudzoną dynię obrałam ze skórki pokroiłam na drobniejsze kawałki i utarłam blenderem na gładką masę. Następnie dodałam śmietanę, żółtka, cukry oraz olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubiłam na sztywno i do nich dodałam ciasto, delikatnie mieszając. Na patelni nieprzywierającej piekłam po łyżce ciasta po około 2 minuty.
Podałam polane gorzka czekoladą.
Po prostu pycha.  


sobota, 22 sierpnia 2015

Tarta z pomidorami.

Sezon na świeże pomidorki więc proponuję prostą do wykonania a zarazem smaczną tartę.


Składniki:
ciasto kruche:
100 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
sól
masa:
3 jajka
150 g serka topionego śmietankowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
3 pomidory

Siekamy zimne masło z mąką jajkiem i żółtkiem, dodajemy sól,szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach wałkujemy ciasto i wykładamy nim foremkę do tart. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut by lekko podpiec.
Ubijamy na sztywno 3 białka z odrobiną soli a żółtka ucieramy z serkiem topionym. Łączymy żółtka z pianą dodajemy szczypiorek, pieprz i zioła prowansalskie, delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na podpieczony spód, na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry pomidory i wstawiamy do  piekarnika na 25 minut, pieczemy w 170 stopniach.



piątek, 21 sierpnia 2015

Biszkopt z renklodami i galaretką.

Proste, smaczne, leciutkie, orzeźwiające ciacho.


Składniki:
biszkopt:
3 jajka 
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mus z renklod:
pół kilograma renklod
1 szklanka wody 
1 czubata łyżka żelatyny
1 galaretka agrestowa
1 galaretka owoce leśne

Na biszkopt ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Biszkopt wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach.
Renklody obieramy ze skórki i pestek, podlewamy szklanką wody i gotujemy chwilkę. Do gorących owoców dodajemy żelatynę i miksujemy blenderem na gładki mus, zostawiamy by wystygły.
Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie według przepisu na opakowaniu i zostawiamy do wystudzenia.
Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu odcinamy wierzch. Możemy zamiast biszkoptu użyć biszkopciki.
Na biszkopt nakładamy wystudzony mus z renklod, wstawiamy do lodówki by dobrze zastygł. 
Galaretki najlepiej jak są już zastygnięte, ubijamy mikserem aż zbieleją i wykładamy po kolei na mus. 
SMACZNEGO    



wtorek, 14 lipca 2015

Czekoladowe brownies.

Ciasto bardzo smaczne, wilgotne,  tak czekoladowe po prostu pycha.
Przepis na ciasto zaczerpnięty z książki "Sushi, paella, guacamole" którą otrzymałam ze  Smaker.pl


Składniki:
3 jajka
150 g cukru trzcinowego
50 g mąki pszennej
50 g cukru
115 g masła prawdziwego
225 g sera śmietankowego
115 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka olejku waniliowego

"Czekoladę stopić razem z masłem w piekarniku mikrofalowym lub w kąpieli wodnej. Wyjąć, wymieszać i wsypać cukier trzcinowy.
Jedno jako ubić w misie, do piany dodać ser,cukier i olejek waniliowy. Mieszać, aż utworzy się aksamitny krem.
Pozostałe dwa jajka ubić i pomału wlewać do kremu masłowo-czekoladowego, cały czas mieszając.Pomału wsypać również mąkę, mieszając.
Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 czekoladowego ciasta przełożyć do formy i rozsmarować jajeczno-serowy krem. Łyżką nałożyć pozostałą 1/3 czekoladowego ciasta.
Drewnianym patyczkiem delikatnie i dobrze wymieszać warstwy czekoladowego ciasta i jajeczno-serowego kremu. Piekarnik nagrzać. Czekoladowe brownies piec w temperaturze 160 * przez około 35 minut. Po tym czasie wbić drewniany patyczek, żeby sprawdzić, czy ciasto się upiekło.
Czekoladowe brownies zostawić w formie do wystygnięcia, pokroić w kwadraty i podawać."



SMACZNEGO


sobota, 11 lipca 2015

Deser cytrynowy.

Banalnie prosty deserek o bardzo orzeźwiającym smaku.


Składniki:
250 ml śmietany tortowej 36 %
1 białko
3 czubate łyżki cukru pudru
1 średnia cytryna

Śmietankę ubijamy na bardzo sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy otartą skórkę z całej cytryny. Białko ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru, dodajemy do ubitej śmietany. Delikatnie łączymy dolewając sok z cytryny.
Gotowy krem rozkładamy do pucharków i chłodzimy przez 15 minut w lodówce. 
Z tej porcji wyszło 3 pucharki.

Smacznego