środa, 3 lutego 2016

Drożdżówka z kakao.

Na śniadanko poleca się drożdżówka z kakao a do tego kubek mleka, czego chcieć więcej :)


Składniki:
pół kilograma mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 jajko
25 g drożdży 
1 łyżka cukru waniliowego
250 ml (1 szklanka) ciepłego mleka
2 łyżki roztopionego masła
polewa:
2 łyżki wody
4 łyżki cukru 
2 łyżki kakao
1 łyżka masła 
1 łyżka maki pszennej

 Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier zwykły i cukier waniliowy i 2 łyżki mąki, robimy zaczyn. Gdy podrośnie dodajemy roztopione masło, jajko oraz mąkę wszystko razem wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. W między czasie robimy polewę, podgrzewamy wodę z cukrem i masłem aż się wszystko rozpuści, dodajemy kakao i mieszamy dokładnie. Do wystudzonej lekko polewy dodajemy make i dobrze rozcieramy. Podrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości pół centymetra, na wierzchu smarujemy polewą i składamy po kolei wszystkie boki do środka. Następnie wałkujemy znów na prostokąt o długości jednego boku jak nasza blaszka, i zwijamy w rulon. Wkładamy do blaszki na keks o długości 40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu by znów podrosło. Pieczemy około godziny w 170 stopniach. Możemy polukrować wierzch sokiem z cytryny i cukrem pudrem.

SMACZNEGO



12 komentarzy:

  1. jaka piękna i apetyczna! muszę koniecznie upiec!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna! Mam gdzieś przepis na nią- moja mama mówi, że to smak jej dzieciństwa:) Muszę zrobić, piękna taka zeberka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upieczona dzisiaj na śniadanie :) jest nieziemsko pyszna, jak u babci w domu - smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda.Bede piekła na niedzielę.Tak jak ktoś już wcześniej powiedział 🎀 smak z dzieciństwa 🤗

    OdpowiedzUsuń
  5. Lukier na ostudzona

    OdpowiedzUsuń
  6. Super. Łatwy przepis a ciasto rewelacja

    OdpowiedzUsuń