sobota, 27 lutego 2016

Stefanka.

Ciasto bez pieczenia dla wielbicieli kaszy manny.


Składniki:
herbatniki kakaowe 250 g (ok. 60 sztuk pojedynczych ciasteczek)
masa:
1 litr mleka
150 g cukru zwykłego (ok. 3/4 szklanki)
150 g kaszy manny ( niepełna szklanka)
150 g masła prawdziwego
1 czubata łyżka cukru waniliowego
2 czubate łyżki kakao
polewa kakaowa: 
2 łyżki śmietany 12 %
1 łyżka masła 
4 łyżki cukru 
1 łyżka kakao


 Blaszkę  o wymiarach 25 na 25 cm. wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników.
Mleko gotujemy z masłem, cukrem zwykłym i cukrem waniliowym oraz dodajemy kakao, następnie wsypujemy kaszę i ciągle mieszając gotujemy 2-3 minuty. Połowę ciepłej masy wykładamy na herbatniki, przykrywamy ciastkami i następna połowa masy. Na wierzch warstwa herbatników na które możemy rozsmarować polewę lub rozpuszczoną czekoladę.



4 komentarze:

  1. Proste i smakowite ciacho, a wygląda jak by trzeba było włożyć niego dużo pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja to pamiętam z mojego dzieciństwa jeszcze ale mama robiła na białych herbatnikach to.. ale fakt przyepyszne jest i bardzo sycące ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię z mamą i jest pycha
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń