sobota, 21 grudnia 2013

Certa z rękawa.

Certa to rodzaj ryby z rodziny karpiowatych, ma smaczne mięso, ale niestety dla cierpliwych smakoszy ze względu na dużą ilość małych ości.



Składniki: 
certa 
cebula 
masło
przyprawa do ryb
sok z cytryny

Świeżą, oczyszczoną certę natrzeć solą, wstawić no lodówki na noc.
Przygotować rękaw do pieczenia ułożyć w nim nasze certy, do środka włożyć kilka plasterków cebuli. Na wierzch posypać pokrojoną w kostkę cebule, nałożyć plasterki masła, i obsypać przyprawą do ryb.


Zamknąć rękaw, wstawić do piekarnika na 30 minut i piec w 180 stopniach.
Po upieczeniu skropić sokiem z cytryny. 


Rybka jest smaczna, moim zdaniem lepsza niż karp. 
Dostałam je od taty zapalonego wędkarza, a tu jego puchary zdobyte na różnych zawodach wędkarskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz