niedziela, 29 grudnia 2013

Rolada czekoladowa z chałwą.

Pyszna rolada :) Masa to moja kombinacja, bałam się że wyjdzie za słodka ale nie potrzebnie, jest bardzo smaczna i na pewno wykorzystam ją do jakiegoś tortu.


Składniki:
biszkopt:
4 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
150 ml mleka zwykłego
150 g chałwy sezamowej
100 g masła 82 %
1 szklanka mleka pełnego w proszku
polewa:
50 g margaryny
50 ml śmietanki 36 %
pół szklanki cukru
3 łyżki kakao

Na biszkopt: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy w między czasie cukier. Jak mamy ubite białka z cukrem dodajemy żółtka, mieszamy, wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy i wylewamy na natłuszczoną blachę do pieczenia taką do rolad, i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.
Upieczony biszkopt wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy w roladę.


Jak rolada nam stygnie robimy masę: Gotujemy mleko, do gorącego dodajemy chałwę i chwilkę gotujemy do rozpuszczenia i rozmieszania się chałwy, zestawiamy by przestygło.
 Do przestygniętej zimnej masy dodajemy masło i ucieramy. Gdy ładnie nam się utrze dosypujemy szklankę mleka w proszku i ucieramy na gładko.
Naszą roladę rozwijamy i smarujemy masą, delikatnie zwijamy w zgrabną roladę.
Przygotowujemy polewę, albo naszą ulubioną lub taką jak ja.
Podgrzewamy śmietankę z margaryną i cukrem, możemy dodać jakiś aromat, ja tego nie zrobiłam bo chciałam by była bardzo czekoladowa, dosypujemy kakao i mieszamy chwilę gotując. Czekamy by troszkę wystygła i smarujemy wierzch naszej rolady, możemy posypać płatkami migdałowymi i delektujemy się pyszną roladą. 
SMACZNEGO 


8 komentarzy:

  1. Aniu, rewelacyjna wyszła, delikatny i puszysty boszkopcik, jak puszek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Ewciu :) ja od lat piekę takie biszkopciki, chociaż czasem mnie kusi by zrobić z innego przepisu :) ale po co zmieniać coś co zawsze wychodzi :)))))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. wiesz, nawet nie zwróciłam uwagi, ale to fajnie śmieszna choroba ta literówka:D:D:D

      Usuń
  3. Jaka idealna rolada! Jak ze sklepu! Pięknie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) nie była taka idealna bo po bokach troszkę popękała przy zwijaniu :D pozdrowionka :)

      Usuń
  4. z chałwą! wow, nie dość że śliczna, to jeszcze smakowita!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) naprawdę smakowita :) ma niestety jedną wadę:(
      że za szybko znika :D:D:D
      masa to moje kombinacje :) ale super wyszła, taka gładka, jedwabista, i rozpływa się w ustach, polecam:))))

      Usuń