Składniki:
biszkopt:
4 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
150 ml mleka zwykłego
150 g chałwy sezamowej
100 g masła 82 %
1 szklanka mleka pełnego w proszku
polewa:
50 g margaryny
50 ml śmietanki 36 %
pół szklanki cukru
3 łyżki kakao
Na biszkopt: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy w między czasie cukier. Jak mamy ubite białka z cukrem dodajemy żółtka, mieszamy, wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy i wylewamy na natłuszczoną blachę do pieczenia taką do rolad, i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.
Upieczony biszkopt wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy w roladę.
Jak rolada nam stygnie robimy masę: Gotujemy mleko, do gorącego dodajemy chałwę i chwilkę gotujemy do rozpuszczenia i rozmieszania się chałwy, zestawiamy by przestygło.
Do przestygniętej zimnej masy dodajemy masło i ucieramy. Gdy ładnie nam się utrze dosypujemy szklankę mleka w proszku i ucieramy na gładko.
Naszą roladę rozwijamy i smarujemy masą, delikatnie zwijamy w zgrabną roladę.
Przygotowujemy polewę, albo naszą ulubioną lub taką jak ja.
Podgrzewamy śmietankę z margaryną i cukrem, możemy dodać jakiś aromat, ja tego nie zrobiłam bo chciałam by była bardzo czekoladowa, dosypujemy kakao i mieszamy chwilę gotując. Czekamy by troszkę wystygła i smarujemy wierzch naszej rolady, możemy posypać płatkami migdałowymi i delektujemy się pyszną roladą.
SMACZNEGO
Aniu, rewelacyjna wyszła, delikatny i puszysty boszkopcik, jak puszek :)
OdpowiedzUsuńdzięki Ewciu :) ja od lat piekę takie biszkopciki, chociaż czasem mnie kusi by zrobić z innego przepisu :) ale po co zmieniać coś co zawsze wychodzi :)))))
Usuńech te literówki :DDDDD
OdpowiedzUsuńwiesz, nawet nie zwróciłam uwagi, ale to fajnie śmieszna choroba ta literówka:D:D:D
UsuńJaka idealna rolada! Jak ze sklepu! Pięknie wygląda :))
OdpowiedzUsuńdziękuję:) nie była taka idealna bo po bokach troszkę popękała przy zwijaniu :D pozdrowionka :)
Usuńz chałwą! wow, nie dość że śliczna, to jeszcze smakowita!
OdpowiedzUsuńdzięki :) naprawdę smakowita :) ma niestety jedną wadę:(
Usuńże za szybko znika :D:D:D
masa to moje kombinacje :) ale super wyszła, taka gładka, jedwabista, i rozpływa się w ustach, polecam:))))