poniedziałek, 23 grudnia 2013

Marmurek z jabłkiem.

Bardzo ciekawe ciasto. Połączenie sera, maku i jabłek, trochę pracochłonne, ale efektowne.



Składniki:
ciasto drożdżowe; 
2 szklanki mąki pszennej
100 ml. ciepłego mleka
25 g drożdży
50 g masła rozpuszczonego
pół szklanki cukru
2 żółtka
starta skórka z połowy cytryny
1 czubata łyżka białego sera twarogowego
masa makowo-serowa:
 0.5 kilograma sera białego
1 budyń waniliowy w proszku
0.5 szklanki cukru
3 jajka
starta skórka z drugiej połowy cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki pszennej
pół szklanki maku
6 jabłek
łyżka stopionego masła

Mak zalać zimną wodą, moczyć przez 30 minut.

Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką mąki i cukru, poczekać by ruszyły. Dodać mąkę ,cukier, szczyptę soli, skórkę z cytryny, żółtka, stopione masło oraz twaróg. Wyrobić elastyczne ciasto (jak za bardzo się klei dosypać mąki), wyłożyć do blaszki (ja do tortownicy 30 centymetrowej) wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić by podrosło na około 30 minut.

Twaróg, budyń waniliowy, łyżkę mąki, cukier i startą skórkę z cytryny, całe jaja, starannie utrzeć. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mak odcedzony przez gazę i sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.

Na wyrośnięte ciasto drożdżowe (lekko spłaszczone ), wykładamy masę makową, a na nią masę serową.


Jabłka oskrobać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.Można więcej jabłek mniejszych.
Wypukłą stronę jabłek naciąć ostrym nożem, by powstała kratka.
Poukładać na cieście kratką do góry, polać stopionym masłem.


Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, na złoty kolor.


Ciasto wystudzić posypać cukrem pudrem 
I SMACZNEGO.


2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda pysznie :) Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki gin :) gorące pozdrowionka:)))

      Usuń