Składniki:
2 żółtka
pół szklanki cukru
pół szklanki śmietany 18 %
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do pierników
lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
dodatkowo: odrobinka barwnika czerwonego, kilka czekoladowych kropelek
Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną aż rozpuści się cukier. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę, po lekkim wymieszaniu zagniatamy ciasto.
Wałkujemy na 3-4 milimetrowej grubości placek i wycinamy kółka.
Pieczemy około 25 minut w 180* C.
Jak mamy upieczone ciasteczka robimy lukier.
Ubijamy na sztywno jedno białko ze szczyptą soli, dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy jeszcze by rozpuścił się cukier.
Od naszego lukru odkładamy 2 łyżki (około jednej trzeciej) i dodajemy czerwony barwnik.
Wykładamy czerwony lukier do woreczka śniadaniowego, odcinamy róg torebki i robimy czapeczki.
Białym lukrem robimy brodę, i resztę naszego mikołajka.
Z czekoladowych kropelek robimy oczka, a z reszty czerwonego barwnika uśmiech i czekamy by lukier dobrze zastygł.
Nasze mikołajki są gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz