wtorek, 17 czerwca 2014

Lody kefirowe z ananasem i mango.

Coś mnie wzięło ostatnio na kefir, a że jest ciepło więc powstały lody.


Składniki:
300 ml kefiru
250 ml śmietanki 30 %
puszka ananasów
1 dojrzałe mango
opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru


Ananasy odsączamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki, tak samo mango. Rozdrabniamy blenderem na gładko, dolewamy kefir nadal miksujemy chwilkę. Schłodzoną śmietankę ubijamy, możemy dodać cukier puder jak lubimy słodkie. Łączymy delikatnie kefir owocowy ze śmietanką, i całą masę przekładamy do naczynia, wstawiamy do zamrażalki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny by troszkę było lżej nakładać.
Podajemy polane sosami owocowymi, lub tak jak my zajadaliśmy z kwaskowatymi porzeczkami czerwonymi.

9 komentarzy:

  1. świetny pomysł muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) można dodać troszkę soku z limonki lub cytryny będą bardziej orzeźwiające :)
      pozdrowionka :)

      Usuń
  2. super pomysł, kolor przecudny i te porzeczki na wierzchu, mniam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorące uściski Ewciu :) a porzeczki to takie dopełnienie całości :):):)

      Usuń
  3. wyglądają super, szkoda,że jestem na diecie bo ostatnio muszę się ubierać w tuniki dla puszystych, troche mi przykro, że nie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam oj tam :):):)
      może dieta przez sześć dni a siódmego troszkę przyjemności na lepszą zachętę na następne sześć dni :D
      pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Cudownie orzeźwiające, pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. och... zjadłabym jednego albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń