Z dodatkiem liści wiśni jest idealny.
Składniki:
2 kg aronii
40 listków wiśni
3 litry wody
2 kilogramy cukru
1 opakowanie kwasku cytrynowego (20 g )
Do garnka dodajemy umyte aronie i liście wiśni, mogą być też z porzeczki czarnej oraz wodę. Wszystko gotujemy 30-40 minut. Ugotowany sok zlewamy do innego garnka, wybieramy liście i je wyrzucamy a aronie przecieramy przez sito by odzyskać jeszcze sok. Do soku dodajemy cukier i kwasek cytrynowy i gotujemy jeszcze 20 minut. Przelewamy sok do butelek szczelnie zakręcamy.
Z tej porcji wyszło mi 3,5 litra soku.
pycha, uwielbiam !
OdpowiedzUsuńmy ten soczek też uwielbiamy :)
Usuńczekam jeszcze na zapiekankę ziemniaczaną :)))))
OdpowiedzUsuńEwciu ale umiesz dręczyć :)
Usuńbuziaki :*