poniedziałek, 6 października 2014

Zapiekanki ziemniaczane z jajkiem.

Może stanowić odmianę obiadu lub być przekąską.
Troszkę miałam inne wyobrażenie przed upieczeniem, myślałam że wyjdzie babeczka ale wyszła troszkę oklapła co nie znaczy że nie była smaczna.


Składniki:
8 średnich ziemniaków
4 jajka
1/2 szklanki śmietany 12 %
cebula
3 plastry chudego boczku
łyżka masła
łyżka startego sera żółtego
olej, przyprawy, sól, pieprz


 Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ucieramy ciepłe ze śmietaną na puszyste puree.
Na łyżce oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy aż się zrumieni. Do masy dodajemy boczek z cebulą przyprawiamy do smaku.
W wysmarowane tłuszczem kokilki lub żaroodporne miseczki wkładamy masę.
 Za pomocą łyżeczki robimy wgłębienie i wbijamy w środek jajko, na wierzch dajemy wiórki masła i starty ser. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut w 180* aż wierzch lekko się zarumieni.
Ja podałam z sosem serowym ( na patelni rozgrzałam pół szklanki śmietany 18 % dodałam starty pikantny ser, około 100 g, mieszałam aż ser się rozpuści ), oraz surówką z marchewki.

1 komentarz: