Składniki:
4 średnie ziemniaki
400 g brukselki
4 pieczarki
2-3 łyżki kukurydzy
5 plastrów z piersi indyka
2 jajka
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
łyżka startego masła
przyprawy do ziemniaków, drobiu, sól, pieprz, kucharek
Brukselkę obgotowujemy 5 minut z odrobiną soli, cukru i kwasku cytrynowego.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, na dno układamy oskrobane, pokrojone w kawałki ziemniaki, które posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Następnie układamy pieczarki pokrojone w pół plasterki, posypujemy kukurydzą i wykładamy brukselkę.
Ubijamy jajka ze śmietaną i majonezem dodajemy łyżeczkę kucharka i wylewamy na brukselkę.
Na wierzch układamy rozbite i obsypane przyprawą do drobiu plastry z indyka, na które posypujemy masło.
Wstawiamy do piekarnika przykrywając pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy ponad godzinę w 180 * sprawdzamy widelcem czy mięso i ziemniaki są miękkie.
u mnie byłoby to samo, nie wiedzą co dobre :)
OdpowiedzUsuńnie wiedzą :D ale miejmy nadzieję że z wiekiem im przejdzie :)
Usuń