środa, 15 października 2014

Zapiekanka z brukselką.

Moje córki lubią zapiekanki, więc pomyślałam że przemycę im brukselkę ale nie udało się :) wszystko z zapiekanki zostało zjedzone oprócz brukselki. :)


Składniki:
4 średnie ziemniaki
400 g brukselki
4 pieczarki
2-3 łyżki kukurydzy
5 plastrów z piersi indyka
2 jajka
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
 łyżka startego masła
przyprawy do ziemniaków, drobiu, sól, pieprz, kucharek

 Brukselkę obgotowujemy 5 minut z odrobiną soli, cukru i kwasku cytrynowego.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, na dno układamy oskrobane, pokrojone w kawałki ziemniaki, które posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Następnie układamy pieczarki pokrojone w pół plasterki, posypujemy kukurydzą i wykładamy brukselkę.
 Ubijamy jajka ze śmietaną i majonezem dodajemy łyżeczkę kucharka i wylewamy na brukselkę.
Na wierzch układamy rozbite i obsypane przyprawą do drobiu plastry z indyka,  na które posypujemy masło.
Wstawiamy do piekarnika przykrywając pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy ponad godzinę w 180 * sprawdzamy widelcem czy mięso i ziemniaki są miękkie.

2 komentarze:

  1. u mnie byłoby to samo, nie wiedzą co dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiedzą :D ale miejmy nadzieję że z wiekiem im przejdzie :)

      Usuń