Składniki:
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
100 ml oleju
1 jajko
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki czosnku granulowanego
2 szklanki mąki pszennej
dodatki:
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka przyprawy prowansalskiej
mała cebula
200 g pieczarek
100 g szynki
200 g sera żółtego
W miseczkę kruszymy drożdże, dodajemy ciepłą ale nie gorącą wodę, 2 łyżki mąki, mieszamy, zostawiamy na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy jajko, olej, sól, czosnek granulowany i mąkę dobrze wyrabiamy, jak się klei podsypujemy mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut by troszkę ruszyło.
Formę na pizze smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem.
Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi i surową cebulą pokrojoną w kostkę. Na to układamy pokrojone i podsmażone na tłuszczu pieczarki, potem pokrojoną szynkę i wstawiamy do piekarnika na 25 minut . Pieczemy w 180 * , następnie posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 5 minut.
SMACZNEGO
ja też wolę na grubszym cieście, jak to się jadało za naszych dziecięcych czasów, chętnie wpadłabym do Was na kawałeczek :-*
OdpowiedzUsuńEwciu zapraszam jeszcze jest i nie ma chętnych :D :D
Usuńa na grubszym cieście jest czym się najeść :)
Domowa najlepsza- i tyle wybornych składników- musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuń