niedziela, 19 października 2014

Eklerki z masą budyniową.

Następny deser z parzonego ciasta. Polecam bo smaczne :)


Składniki:
250 ml wody
pół kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli
4 duże jajka
masa:
 budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
3/4 litra mleka
pół szklanki cukru
galaretka agrestowa lub inna
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kostka masła prawdziwego (200 g)
 do dekoracji: 50 g czekolady gorzkiej 
50 g czekolady białej

 Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy podłużne kształty, u mnie tak około 3 na 10 centymetrów. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 * na złoty kolor, ciasto musi być dobrze wypieczone, tak około 15 min. a następnie przy uchylonych drzwiczkach następne 5 min. Gdy się upieką i wystygną kroimy na połowę.
Robimy krem.
 Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, do trzeciej wsypujemy budyń, mąkę ziemniaczaną, gotujemy budyń.
do gorącego dodajemy galaretkę, dobrze mieszamy by się rozpuściła w budyniu. Zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy z kostką masła na gładką masę.
Nakładamy masę na eklerki i przykrywamy. Rozpuszczamy czekolady oddzielnie w miseczkach, płynną nakładamy do woreczka śniadaniowego, ucinamy koniuszek i dekorujemy nasze ciacha.

SMACZNEGO





7 komentarzy:

  1. Dzisiaj miałam taką wielką ochotę właśnie na eklera!!! Niestety mąki w domu zabrakło i chętnych do sklepu również :( Mmm, widząc Twoje zdjęcia, rozmarzyłam się ponownie...

    OdpowiedzUsuń
  2. ale muszą być pyszne wyglądają rewelacyjnie :D Jola

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności :-) i to o tak późnej porze :-) mniam :-) z chęcią bym takie zjadła :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak z cukierni i to takiej najlepszej! Eklerki to smak mojego dzieciństwa..:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne te eklerki ,takie bardzo lubię z masą budyniową ,pięknie się prezentują ...
    Pyszności )

    OdpowiedzUsuń