piątek, 22 stycznia 2016

Herbatnikowiec.

Smakowite połączenie biszkoptu z kakaowymi herbatnikami oraz serka pomarańczowego.


Składniki:
biszkopt:
4 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
herbatniki kakaowe 250 g 
masa:
600 g serka pomarańczowego
1 czubata łyżeczka żelatyny
  

Ubijamy na sztywno białka z cukrem, dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, pod koniec dodajemy połamane na mniejsze cząstki herbatniki ale tylko połowę opakowania. Wlewamy ciasto na blaszkę 25 na 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Gdy biszkopt stygnie rozpuszczamy żelatynę w 3 łyżkach wrzątku. Do serka dajemy lekko wystudzoną żelatynę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe pokruszone herbatniki, delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Możemy zetrzeć na wierzch czekoladę lub dwa pokruszone herbatniki. Chłodzimy w lodówce.
SMACZNEGO



3 komentarze: