piątek, 29 stycznia 2016

Zakręcone pączki angielskie Yum Yums.

Bardzo fajne połączenie pączka i croissanta, ciasto delikatnie się listkuje co sprawia że są lekkie, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku a oblane lukrem są idealne. Przepis zaczerpnięty od gotuj z cukiereczkiem.


Składniki:
500 g mąki pszennej 
pół łyżeczki soli
30 g drożdży świeżych 
30 g cukru
100 g masła
250 ml wody
1 jajko
olej do smażenia
lukier:
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru


  Masło mrozimy kilka godzin w zamrażalce, następnie kroimy na cienkie plasterki. Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy masło i delikatnie mieszamy by masło obtoczyło się mąką. W ciepłej wodzie roztrzepujemy jajko oraz rozpuszczamy drożdże, wlewamy do mąki i tylko delikatnie łączymy łyżką w kulę pamiętając by masło pozostało w kawałkach. Zostawiamy na 30 minut by ciasto ruszyło.  
Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, lekko podsypując mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkować w taki sposób, by prostokąt miał dłuższy bok jeden od drugiego. Krótsze boki prostokąta składamy do środka, następnie całość złożyć jak książkę, na pół. Cały proces wałkowania i składania powtórzyć 2 - 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Złożone ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 5 mm i kroimy na paski o szerokości 1 centymetra. Pasek składamy na połowę i zaplatamy ze sobą oba końce. Układamy na stolnicy i przykrywamy ściereczką by podrosły.  W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy lukier. Mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem i śmietaną. Wyrośnięte pączki smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni  z obu stron, do złotobrązowego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniczku kuchennym, a następnie obtaczamy w lukrze.
SMACZNEGO



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ewciu dziękuję :* są smaczne choć jak dla mnie ciut kaloryczne :)
      gorące buziaczki :*

      Usuń
  2. Bardzo mi się podobają takie pączki : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie wyglądają. Nie widziałam jeszcze takich.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za komentarze :) Pączki polecam bo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń