niedziela, 1 czerwca 2014

Sernik na zimno z truskawkami.

Dziś na Dzień Dziecka córcie poprosiły o sernik z truskawkami.
Wszystkiego najlepszego :)


Składniki:
paczka biszkoptów
1 kg sera z wiaderka
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
galaretka truskawkowa
truskawki

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku wg. przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. 
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody by napęczniała, następnie uzupełniamy do połowy szklanki wrzątkiem. Kilkanaście truskawek kroimy w kostkę i dodajemy do letniej galaretki. 
Na dno tortownicy (u mnie 26 cm średnicy) układamy biszkopty, ja użyłam okrągłych. Gdy żelatyna robi się chłodna, ucieramy ser z cukrem pudrem i powoli cienkim strumieniem wlewamy ją, ciągle ucierając mikserem, dodajemy odsączone truskawki z galaretki i mieszamy delikatnie . Wylewamy masę na biszkopty. Kroimy następne truskawki na połówki i układamy na wierzchu masy serowej.
Całość zalewamy tężejącą galaretką.
SMACZNEGO



8 komentarzy:

  1. uwielbiam serniki na zimno latem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my też lubimy bardzo, bardzo takie jak i z serków waniliowych :)
      pozdrowionka:)

      Usuń
  2. Z pewnością były zachwycone :) Ja bym była :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik bardzo szybki i pyszny :) dziękuję i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. A jakie biszkopty Pani użyła? okrągłe czy podłużne?

    OdpowiedzUsuń