Składniki:
biszkopt:
6 jajek
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
krem:
budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
pół litra mleka
2 łyżki cukru
margaryna 200 g
wiórki kokosowe 90 g
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka w proszku
do dekoracji ciasteczka rido lub malteser
woda z sokiem cytrynowym do nasączenia ciasta lub likier kokosowy
Robimy biszkopt: ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy żółtka i mieszamy, następnie mąkę i proszek do pieczenia.
A teraz najlepsze, bierzemy miskę żaroodporną o pojemności 2 litrów, smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
Nasz biszkopt wylewamy do miski zostawiając około 5 łyżek ciasta które mieszamy z kakaem, wykładamy na wierzch możemy lekko przemieszać ciemne ciasto .
Pieczemy godzinę w 180 stopniach, sprawdzamy patyczkiem czy już jest upieczone.
Gdy już się upiecze, wykładamy go większą powierzchnią do dołu by ostygło.
Potem kroimy na 3-4 części przed smarowaniem masy można nasączyć.
Masa: gotujemy pół litra mleka odlewając trochę by rozmieszać budyń z 2 łyżkami cukru, gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Gotujemy pół szklanki mleka z połową szklanki cukru wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy by odparowało mleko, odstawiamy do wystudzenia.
Jak mamy zimny budyń i wiórki kokosowe, mieszamy razem dodajemy utartą margarynę i wszystko razem ucieramy dodając pół szklanki mleka w proszku.
Przekładamy nasz biszkopt masą , zostawiają mniej niż połowę na posmarowanie całego wierzchu.
Dekorujemy ciasteczkami chłodzimy w lodówce i SMACZNEGO:)
coś w rodzaju kopca. Świetny pomysł i zapewne smakowity :)
OdpowiedzUsuńDzięki za miły komentarz:)
UsuńTo ciasto to był rodzaj testu czy uda się biszkopt pieczony w misce, kiedyś robiłam tort barbi dla córki i wtedy musiałam kroić krążki z dużego biszkoptu. Teraz wszystkie torty, jak i kopiec, w takim kształcie będę robić w ten sposób.
Pozdrowionka:)
Wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i pozdrawiam:):):)
Usuń