Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej razowej typ 1850
1 szklanka mąki pszennej typ 450
drożdże 75 g
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
150 ml. ciepłej wody
1 jajko
4 plastry chudego boczku, pokrojonego w kostkę i spieczonego
Do miski wsypać wszystkie mąki, wymieszać, zrobić dołek.
W osobnej miseczce rozprowadzić drożdże z cukrem i łyżką naszej mieszanki mąk oraz ciepłą wodą.
Wlać do miski, poczekać około 10 minut by ruszyły.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników: całe jajko, boczek, sól.
Wszystkie składniki dobrze wyrobić, przynajmniej 10 minut.
Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość.
Jak nam wyrośnie uformować okrągły bochenek, obsypać mąką razową, naciąć wierzch nożem na krzyż.
Piec około godziny w 180 stopniach.
Można wyłożyć chlebek do foremki keksowe, ale ja tego nie robię, lubię taki okrągły bo więcej jest chrupiącej skórki. Zajadać z ulubionymi smakołykami.
piekny kolor!
OdpowiedzUsuńzdjęcia tego nie oddają ale kolor piękny słomkowy, a smak świeżego chlebka mniam:)))
OdpowiedzUsuń