Składniki dla 3-4 osób:
200 g. mięsa mielonego
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
3 ziemniaki
połowa małej pekinki (biała część)
sól, pieprz, kucharek, majeranek
liść laurowy, 2 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu
1,5 litra wody
2 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki pszennej
Warzywa czyli: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, kroimy w kostkę wkładamy do garnka wrzucamy ziele, liść i pieprz, zalewamy wodą gotujemy.
Jak zaczyna wrzeć robimy z mięsa mielonego (u mnie tym razem wołowo-wieprzowe) małe kuleczki i wrzucamy je do wody.Wszystko razem gotujemy około 20 minut.
Do zupy dodajemy posiekaną pekinkę nie musi być drobno, gotujemy 5-10 minut. Doprawiamy solą pieprzem i przyprawami do smaku, w odrobinie wody mieszamy śmietanę i mąkę, zaprawiamy zupę i doprowadzamy do wrzenia. Na talerzach możemy posypać koperkiem lub pietruszką.
Takiej zupki to ja jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
OdpowiedzUsuńdawno temu wyszła mi przypadkiem :D gdy domownicy chcieli kapuśniak ze słodkiej kapusty, a w domu była tylko pekinka :) fajnie smakuje na skrzydełkach drobiowych :)
pozdrowionka:)