wtorek, 19 listopada 2013

Zapiekanka z kalafiorem.

W lodówce leżała sobie połówka kalafiora, a wiadomo że nie może za długo leżeć bo zaraz robi się w czarne kropki. Zrobiłam więc zapiekankę.


Składniki:
połowa kalafiora
połowa piersi z kurczaka
5 średnich pieczarek
cebula czerwona
1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
ser mozzarella ok 50 g
2 jajka
3 łyżki śmietany
sól, pieprz,czosnek, ulubione przyprawy
olej

Kalafiora ugotować w wodzie z odrobiną soli, cukru oraz kwasku cytrynowego.
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, obsypać przyprawą do gyrosa i najlepiej by przez godzinę nabierał smaku w lodówce.
 Do naczynia żaroodpornego wkładamy kalafiora podzielonego na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka smażymy na oleju dodając pokrojone w plastry pieczarki, i wykładamy na kalafiora. Cebulę kroimy w piórka możemy ją razem podsmażyć z kurczakiem, ja tego nie zrobiłam tylko wymieszałam z pieczarkami,  kurczakiem  i wyłożyłam na kalafiora.
Mozzarelle pokroiłam w kostkę dodałam do zapiekanki.




Jajka ubić ze śmietaną i przyprawami czyli solą, pieprzem, czosnkiem, polać zapiekankę.
Wstawić do piekarnika na 20-30 minut i piec w 180 stopniach.


Po upieczeniu polać ulubionym sosem i smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz