Składniki:
ciasto drożdżowe:
25 g drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
100 g margaryny (lub masła) roztopionej
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
dodatkowo: 2 duże jabłka
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
kilka suszonych daktyli
kawałek czekolady
roztopione masło lub margaryna
Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru, robimy zaczyn.
Jak nam podrośnie dodajemy żółtka, roztopioną margarynę, cukry oraz mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, czasem wychodzi rzadkie wtedy podsypujemy mąkę, odstawiamy by wyrosło.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z cukrem trzcinowym i cynamonem, daktyle kroimy na połówki to będą nasze trzonki.
Jak podrośnie nam ciasto, rwiemy kulki (wielkości orzecha włoskiego) rozpłaszczamy. Na środek wkładamy małą łyżeczkę jabłek , sklejamy w zgrabną bułeczkę i układamy na przykład w silikonowych foremkach, posmarowanych roztopionym masłem(margaryną).
Połówki naszych daktyli obklejamy ciastem i wciskamy w środek naszej bułeczki.
Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut i pieczemy w 180 stopniach.
Gdy ładnie się upieką rozpuszczamy kawałek czekolady, (w miseczce ustawionej nad parą ) i smarujemy kapelusze.
Na koniec pozostaje nam delektowanie się pysznymi grzybkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz