czwartek, 31 października 2013

Omlet z kapustą pekińską.

Bardzo sycąca przekąska, doskonała na śniadanie lub kolacje.



Składniki:
3 jajka
4 plastry kiełbasy krakowskiej podsuszanej lub chudego boczku
2 garści posiekanej kapusty pekińskiej
pół cebuli pokrojonej w piórka
5 kulek mozzarelli mini
1 łyżka smalcu
3 łyżki śmietany 18 %
sól, pieprz, przyprawy
pomidorki koktajlowe

Kiełbasę lub boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić na łyżce smalcu, wyłożyć na talerzyk.


Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną kapustę i dusić by odparowały soki.


Jajka ubić ze śmietaną (można najpierw ubić białka, dodać śmietanę do żółtek i też ubić i razem wszystko delikatnie wymieszać).
Dodać sól, pieprz, przyprawy oraz połowę usmażonej kiełbasy.
Wylać na uduszoną kapustę, poukładać pokrojone kulki mozzarelli, przykryć i podpiekać na wolnym ogniu, co jakiś czas poruszać patelnią.



Gdy nasz omlet ładnie się zetnie z wierzchu, zsuwamy go delikatnie na talerz (ja nie piekę z obu stron tylko aby z jednej).
Układamy pokrojone pomidorki koktajlowe,resztę kiełbasy, polewamy sosem tatarskim lub innym,(ja zwykłym jogurtem naturalnym, wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem).
Posypujemy natką lub szczypiorkiem składamy delikatnie i smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz