poniedziałek, 25 listopada 2013

Zupa z kapusty pekińskiej i z mięsnymi kuleczkami.

Zwykła pożywna zupa. Zostało mi kawałek pekinki, ta część biała. Do sałatki z gyrosem za twarda a wyrzucić szkoda, więc jest zupka:)



Składniki dla 3-4 osób:
200 g. mięsa mielonego 
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
3 ziemniaki
połowa małej pekinki (biała część)
sól, pieprz, kucharek, majeranek
liść laurowy, 2 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu
1,5 litra wody
2 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki pszennej

Warzywa czyli: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, kroimy w kostkę wkładamy do garnka wrzucamy ziele, liść i pieprz, zalewamy wodą gotujemy.


 Jak zaczyna wrzeć robimy z mięsa mielonego (u mnie tym razem  wołowo-wieprzowe) małe kuleczki i wrzucamy je do wody.Wszystko razem gotujemy około 20 minut.
Do zupy dodajemy posiekaną pekinkę nie musi być drobno, gotujemy 5-10 minut. Doprawiamy solą pieprzem i przyprawami do smaku, w odrobinie wody mieszamy śmietanę i mąkę, zaprawiamy zupę i doprowadzamy do wrzenia. Na talerzach możemy posypać koperkiem lub pietruszką.

2 komentarze:

  1. Takiej zupki to ja jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam :)
    dawno temu wyszła mi przypadkiem :D gdy domownicy chcieli kapuśniak ze słodkiej kapusty, a w domu była tylko pekinka :) fajnie smakuje na skrzydełkach drobiowych :)
    pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń